Gelukkig met kerst geen vlees gekocht
Ik heb geobserveerd dat als ik vlees koop en in de koelkast heb liggen de stroom er voor uren, dagdelen en soms dagen af is.
Daardoor heb ik besloten geen vlees meer te kopen. Tenzij ik het direct die avond ga bereiden en eten en opmaken.
Vlees voor 1 persoon...
Laat maar denk ik vaak. In de supermarkt kan ik voorverpakt vlees vinden, maar in grote hoeveelheden die ik niet in een maaltijd op krijg. Eerst dacht ik: ’Invriezen?’ Dan heb ik wat voor later.
Dat idee heb ik ook al laten varen. Het vriesvakje van mijn koelkast vriest niet zo geweldig. En omdat de temperatuur hier meestal rond de 25 graden is, durf ik het dat niet meer aan.
De vrijdag voor kerst was ik in Jinja, de stad waar ik de meeste boodschappen doe. Ik ging naar een ‘muzungu-winkel’ met een vleesafdeling. Hier kan ik rustig om kleine porties vragen.
Zal ik het doen of zal ik het niet doen?
Ik deed het niet.
Heb vanuit een supermarkt een (duur!) blikje tonijn meegenomen.
En ja, hoor, toen ik thuis was: geen stroom en de maandag voor kerst, ook geen stroom. Wat was ik blij met mijn keuze. En met mijn blikje tonijn. Voor de kerstlunch in de schaduw van de mangoboom heb ik heerlijk genoten van mijn zelfgemaakte pizza met tonijn.
Vlees? Dat komt wel weer een keer als ik in Jinja uit eten ga.